Malta zorgt gegarandeerd voor een fantastische reis. Behalve in de zomer is Malta, met zijn gemiddelde temperatuur van 15,8°C en 5 zonuren per dag, ook in de winter steeds een goed idee.

1. Slenter door de straatjes van Valetta
Geen enkele reis naar Malta zou compleet zijn zonder het UNESCO-werelderfgoed van  Valetta te verkennen. De oude stad is goed bewaard en je waant je hier in de middeleeuwen. Er is zoveel te zien; kerken, musea, een fort én een gezellige wirwar van kleine straatjes en hippe bars en restaurants. Bezoek ook zeker de Upper Barrakka-tuinen voor een indrukwekkend panoramisch uitzicht op de Grand Harbour.

2. Bezoek de St. John’s Co-kathedraal
Een van de meest spectaculaire kerken ter wereld, is zeker de St. John’s Co-kathedraal met zijn fantastische kunstschatten, rijkelijke versierde wandtapijten en  indrukwekkende schilderijen zoals dat van Caravaggio. De barokke kerk is vijf eeuwen oud en is een must tijdens een bezoek aan Valletta.

3. Eet pastizzi zoals een local
In Malta hebben ze hun eigen populair fastfood: een hartig gebakje genaamd pastizzi. Dit smakelijk hapje wordt meestal gevuld met erwtenpuree of ricotta. In Valetta vind je op iedere straathoek wel een pastizzeria. Maar een van de bekendste is Crystal Palace in Rabat, in dit kleine winkeltje betaal je maar liefst 30 cent betaald voor een pastizzi.

4. Hollywoodtour in Europa
De lijst van films die in Malta werden gedraaid is lang, zeer lang. Herbeleef The Murder on the Orient Express in Valetta of The Game of Thrones in Mdina. Of leef je helemaal uit in Popeye Village. Je kan een georganiseerde tour doen langs de meest bekende plaatsen

5. Zwemmen in de Blue Lagoon 
Je hoeft helemaal niet naar de Caraïben te reizen om te zwemmen in een aquamarijnkleurige lagune. Zo’n paradijs hebben ze ook op Malta! De Bleu Lagoon ligt tussen het eiland Comino en het zustereilandje Cominotto. En paradijselijk is het, met helderblauw water zoals je nooit eerder hebt gezien. Je kan er ook duiken om de onderwaterwereld van Malta te ontdekken !

6. Verse vis eten in Marsaxlokk
Marsaxlokk (uitgesproken als marsa-schlock) is een traditioneel vissersdorpje waar kleurrijke bootjes dobberen in de baai en je de beste verse visrestaurants vindt op de promenade. Je kan het best op zondag gaan, dan is er ook een grote openluchtmarkt waar de ochtendvangst verkocht wordt. Een kleurrijk en lekker schouwspel verzekerd!

7. Natuurwonderen
Weg van de drukte kan je op Malta genieten van de prachtige natuur. Die is soms overweldigend mooi zoals aan de zuidkust waar een bezoek aan de Blue Grotto een must is. Met een vissersbootje verken je de grotten met het meest heldere blauwe water dat je kan inbeelden. Ga liefst in de ochtend wanneer het spel van zon en water een uniek lichtspel tovert.

8. Verken de stille stad Mdina
Mdina is de oude hoofdstad van Malta en wordt ook de “stille stad” genoemd. Het is niet moeilijk om te begrijpen waarom. Er wonen slechts 300 inwoners en er rijden bijna geen auto’s. Kuier door de rustige straatjes, bezoek de cathedraal of spring binnen bij de leuke winkeltjes. Voor een speciale avond kunt u dineren in The Mdina Restaurant,  gespecialiseerd in mediterrane en lokale gerechten, zoals de Stuffat Tal-Qarnit, een traditionele stoofpot van octopus gekookt in rode wijn, rozijnen, appels en geroosterde walnoten.

Gouden vliegtips

Zin om aan jouw droomreis te starten?