Ik had in september 2019 de gelegenheid om deze prestigieuze Tsarenstad te bezoeken. De mooie gebouwen en rijke geschiedenis hebben een onvergetelijke indruk op me nagelaten.

Na een comfortabele, rechtstreekse, vlucht met Brussels Airlines zetten we onze eerste stappen op Russische bodem. De luchthaven ligt op een half uurtje rijden van het centrum van de stad. We starten onze trip goed, met een bezoek aan het fantastische Lotte hotel met zicht op de Isaac kathedraal en de kanalen. Het hotel biedt ook boottochtjes aan op de kanalen met hun eigen Lotte Boat. Je kan genieten van een heerlijke gin tonic of een glaasje bubbels  op de Roof Top Bar. Het uitzicht op de stad  krijg je er gratis bij.

 

De volgende dag hebben we een bezoek gebracht aan het  Shuvalov paleis waar je de privé collectie van de beroemde Carl Fabergé paaseieren kan bekijken. Leuk om te geven en te krijgen voor speciale gelegenheden, maar de prijzen van deze kunstwerkjes swingen de pan uit.

De Petrus & Paulusvesting kon zeker niet ontbreken! Het begin van de bouw van deze vesting is meteen ook de geboorte van de stad. Peter de Grote heeft zelf de plannen ontworpen.

Het hoogtepunt van onze trip was toch wel de ontdekking van één van de grootste musea ter wereld, het fameuze Hermitage. Cultuurliefhebbers kunnen hun ogen de kost geven en smullen van al de pracht en praal die hier aanwezig is. Ook onze Vlaamse meesters zijn hier goed vertegenwoordigd. Het museum is zeer groot, om te vermijden dat je verloren loopt in de vele galerijen raad ik aan om het te bezoeken met een gids. Hun verhalen en anekdotes geven een extra dimensie aan je bezoek.

Sint-Petersburg is een echt openluchtmuseum en een walhalla voor cultuurliefhebbers. Het Pavlovsk paleis, Het Peterhof, de Sint-Nicolaaskathedraal van de zeelieden, de Kerk van de Verlosser op het Bloed, het is slechts het topje van de ijsberg. Maar vooral ook het magistrale Catharinapaleis in Pushkin, vlakbij de stad, heeft een diepe indruk nagelaten.  Dit leuk “optrekje” was het zomerpaleis van tsarina Catherina de Grote. De met bladgoud versierde balzaal, de ongelofelijke Amberkamer en prachtig aangelegde tuinen laat de mond van zelfs de grootste criticus openvallen.

De Russen zijn niet gekend om hun spontaniteit en vriendelijkheid maar ’s avonds komen ze toch los. Op zaterdagavond komt de stad echt tot leven, de locals komen naar buiten om gezellig iets te gaan eten, naar leuke bands op straat te luisteren, in boekenshops te snuisteren enz … Er hangt een leuke gezellige sfeer die overdag eerder ontbreekt.

Ook een aanrader in Sint-Petersburg is een balletvoorstelling of, wie het graag iets luchtiger houdt, een Kozakken show.

Voor leuke insidertips kan je altijd bij mij terecht, nu is het aan jou om deze prachtige stad te ontdekken !!

Gouden vliegtips

Zin om aan jouw droomreis te starten?