Tanzania is het land van de superlatieven. Je vind er niet enkel de hoogste berg van Afrika, de Kilimanjaro, Tanzania is ook de thuis voor de grootste wildconcentraties ter wereld. Dit land is dan ook niet voor niets het toneel van ‘The Greatest Show on Earth’ de Grote Migratie! 

Tanzania kenmerkt zich door weidse, afwisselende en zeer indrukwekkende landschappen met prachtige vergezichten, met in het noorden de besneeuwde Kilimanjaro. De Kilimanjaro is de grootste berg van Afrika en een avontuurlijke uitdaging voor elke wandelaar. Er zijn verschillende routes die variëren in duur en moeilijkheidsgraad. De meeste routes duren ongeveer 7 dagen.  Een ervaring om nooit te vergeten!

Ongeveer 3uur ten zuiden van Arusha  ligt het Tarangire National Park . Dit wildpark is  gekend voor zijn prachtige Baobab bomen en  zijn grote concentraties aan olifanten.  In het droge seizoen kun je groepen tot wel 250 olifanten zien. Zij lopen vaak rondom de Tarangire River om water te drinken.

Vervolgens kan je je weg verderzetten naar het charmante en bosrijke Lake Manyara. Dit park is iets kleiner dan de andere nationale parken maar is de thuis van de boomklimmende leeuwen en de Manyara “Hippo pool”. Een indrukwekkend spektakel van Nijlpaarden die liggen te dobberen in het water.

Zonder twijfel is het Serengeti National park het beroemdste wildpark ter wereld. Uniek in ecologische waarde en schoonheid. Het heeft zijn naam dan ook niet gestolen, het Masaiwoord ‘siringet’ betekent ‘eindeloze vlaktes’. Door het zeer diverse ecosysteem van het Serengeti national park kun je een grote verscheidenheid aan indrukwekkende landschappen vinden als savannes, bergen, boslandschappen en vele rivieren. In het park leven er meer dan drie miljoen dieren, waaronder meer dan 4.000 leeuwen, ongeveer 225 cheeta’s, zo’n 1000 luipaarden, rond de 3.500 hyena’s en enkele honderden wilde honden! Uiteraard zijn er ook vele herbivoren te vinden als olifanten, giraffen, buffels, nijlpaarden, neushoorns, waterbokken, zwijnen en verschillende soorten antilopen en primaten.

De Ngorongoro krater  is met zijn diameter van maar liefst 18 kilometer en een oppervlakte van 260 vierkante kilometer de grootste krater ter wereld.  Ngorongoro dankt zijn naam aan de Masai, de huidige inwoners van het gebied, die je regelmatig in het reservaat tegenkomt met vee.  Op de kratervloer heb je de hoogste concentratie van wilde dieren van Afrika. Het is de thuisbasis van neushoorns, olifanten, buffels, hyena’s en leeuwen. Door de beslotenheid van de krater en de continue aanwezigheid van voldoende voedsel zijn de leeuwen hier gemiddeld zelfs groter dan in de rest van Afrika! Je hebt dan ook een grote kans om de Big Five te zien! Tussen de Serengeti en de Ngronogoro ligt de wieg van de mensheid, de Olduvaikloof.

Natuurlijk telt Tanzania nog vele andere parken die zeker een bezoek waard zijn! Zo heb je in het zuiden van het land Selous National Park, het grootste wildreservaat van Afrika. Na Selous is Ruaha National Park het grootste park van Tanzania, met één van de grootste olifantenpopulaties van het land.

Bekomen van deze indrukwekkende reis kan op de parelwitte stranden van Zanzibar. Dit oude eiland, ooit geregeerd door sultans en slavenhandelaars, diende als opstap naar het Afrikaanse continent voor missionarissen en ontdekkingsreizigers. Vandaag trekt het bezoekers, op zoek naar de zandstranden, ongerepte regenwouden, of kleurrijke koraalriffen. Een fantastische afsluiter van een magnifieke reis.

Gouden vliegtips

Zin om aan jouw droomreis te starten?